Suroviny pro domácí vařiče

Suroviny pro domácí vařiče - Obrázek
Vaříte pivo doma a nevyplatí se Vám kupovat velké množství chmelu či sladu? Máme pro Vás řešení!

Na e-shopu si můžete koupit různé druhy chmele nyní exkluzivně v 100 g sáčcích.
V kategorii chmel najdete i jiné odrůdy z celého světa.
https://www.svoboda-frankova.cz/kategorie/chmel 

V menším množství koupíte i slady, rýžové slupky a ovesné vločky (ty se dají použít i v kuchyni). Nejmenší prodávaná váha jednoho balení je 1 kg. Můžete si vybrat z německých sladů Weyermann®, nabízíme ale i hanácké a belgické slady. 
V kategorii slady najdete více druhů sladů.
https://www.svoboda-frankova.cz/kategorie/slady

Vybrat si také můžete mezi různými druhy pivovarských kvasnic v balení po 11,5 g. V minibaleních nabízíme tyto druhy:

V kategorii sušené kvasnice najdete další kvasnice v minibaleních.
https://www.svoboda-frankova.cz/kategorie/susene-kvasnice
          A k následnému čištění domácí varny se perfektně hodí prostředek TA 400, který čistí a dezinfikuje zároveň. https://www.svoboda-frankova.cz/produkt/5177-ta-400 

          Orientační postup k výrobě piva:


          Pivo vznikne tak, že ze sladu vyluhované cukry se povaří s chmelem, kvasnice z těchto cukrů vytvoří alkohol a vykvašený nápoj pak ještě několik týdnů zraje. Tedy žádná velká věda, zkuste to také!

          Je důležité zejména pečlivě dbát na čistotu.

          Potřebova budete: slad, sušené nebo granulované chmelové šišky a pivovarské kvasnice.

          Kvalita vody. Vhodná je dobrá studniční, ne příliš tvrdá voda, ale je možné použít i kvalitní vodu z veřejné vodovodní sítě.

          Od rmutu přes sladinu a mladinu až k pivu 

          V čem budeme vařit

          • hrnec odpovídajícího objemu
          • další větší nádoby na manipulaci s meziprodukty
          • potravinářskou hadici na stáčení
          • zdroj tepla (kamna, sporák)
          • přesný teploměr schopný měřit do 100 °C
          • vhodný (nekovový) nástroj na míchání (např. velkou dřevěnou vařečku)

          Během přípravy sladiny, při tzv. rmutování je třeba zvyšovat teplotu jen pozvolna a pečlivěji hlídat.

          Rmut mícháme v pravidelných intervalech, aby se ze sladu uvolněné cukry na dně hrnce nepřipalovaly.

          Mláto odfiltrujeme přes husté drátěné síto, nebo sladinu stočíme hadičkou z mláta usazeného. Mláto můžeme ještě propláchnout vodou teplou 80 °C, kterou pak přidáme do sladiny.

          Při vaření můžeme přidat do sladiny na začátku jen polovinu chmele a zbytek až asi 15 minut před ukončením varu.

          Čím více sladu použijeme k přípravě sladiny a čím déle trvá kvašení mladiny, tím více má pivo alkoholu. V průběhu kvašení klesnou kvasnice na dno, vykvašené mladé pivo pak z hrnce stáčíme do uzavřených nádob nejlépe pomocí hadičky.

          Během zrání mladého piva v uzavřených nádobách (skleněné láhve s patentní zátkou, plechové pětilitrové soudky, ale třeba i pet láhve) klesnou zbytky kvasnic na dno. Pivo se vyčeří a před pitím je již není třeba filtrovat.

          Postup výroby

          1. K přípravě piva jsou potřeba tyto suroviny: slad, sušené chmelové šišky (granule), pivovarské kvasnice a voda
          2. Slad, což jsou usušená naklíčená zrna ječmene zbavená klíčků, nahrubo pomeleme - získáme tzv. šrot.
          3. Šrot nasypeme do hrnce (jen nerez nebo smalt) s vodou. Voda se během výroby vypařuje, dáme jí víc: z 15 l vody zůstane asi 10 l piva.
          4. Za pravidelného míchání směs vody a sladu (rmut) zvolna zahřejeme na 64 °C a 15 minut teplotu nezvyšujeme.
          5. Rmut poté zahřejeme na 75 až 77 °C a tuto teplotu udržujeme další půlhodinu. Poté odfiltrujeme vyluhovaný šrot − tzv. mláto.
          6. Získáme tak sladinu, do které přidáváme chmelové šišky nebo chmelové granule. Na 10 l piva dáme asi 4 dkg šišek nebo 1,2 dkg granulí.
          7. Sladinu uvedeme do varu a vaříme asi hodinu. Poté odfiltrujeme chmel a nádobu s takto vzniklou mladinou necháme vychladnout.
          8. V menším množství mladiny rozmícháme kvasnice (asi 1,5 dl kvasnic na 10 I piva) a vmícháme do zbytku mladiny.
          9. Mladinu necháme v temnu a chladu (5 až 10 °C) kvasit 7 až 10 dní. Na povrchu se vytvoří hustá pěna (deka).
          10. Vykvašené mladé pivo hadičkou stočíme do uzavřených nádob a necháme v chladu (5 až 10 °C) a temnu 3 až 4 týdny dozrát.
          Dostupné z: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/varime-domaci-pivo.html

          Přejeme hodně štěstí při vaření!